Shopping cart
0,00 €

zaprtje in driska

Zaprtje

... je stanje, ki pomeni »samozastrupljanje« organizma in ustvarja idealne okoliščine, v katerih izbruhnejo kožne težave, urinarne infekcije in degenerativne nevnetne spremembe na sklepih (artroza). Pri psih je zaprtje običajno posledica zaužitja prevelike količine kosti.

Še posebno težavne so svinjske, ki so krhke in se z lahkoto zlomijo. V črevesju se oblikuje zelo trd čep, kost pa pri težavnem prehajanju lahko rani črevesno steno, zato je edino zanesljiv recept izogibanje prevelikim količinam kosti, starejšim psom pa kosti sploh ni priporočljivo dajati. Če pride do tovrstnega zaprtja, je potrebna veterinarska pomoč. Zaprtje pa nastopi lahko tudi zaradi pomanjkljivega gibanja, neuravnotežene prehrane, težjih živčnih obolenj, slabega delovanja jeter, povečanja paraanalnih žlez ali resnih bolezni, kot je npr. povečanje prostate, hernia ali tumor v drobovju.

Ko lahko zanesljivo izločimo naštete vzroke, je psu mogoče pomagati pri zaprtju s homeopatskim pripravkom Nux vomica 6 D, ki ga dajemo vsako uro do dve. Kronično zaprtje pri starejših psih, ki se brezuspešno napenjajo, lahko rešimo s homeopatskim pripravkom Alumina 8 D.

V primeru, da ni nikakršnega gibanja črevesja in se to zdi otrplo, lahko uporabimo Opium 6 D. Zaprtje, spremljano s krči mišice zapiralke lahko nastopi tudi zaradi preobilice zdravil, pes pa se neuspešno napenja, blato pa je formirano v kroglice in podobno ovčjemu. V tem primeru pomaga Magnesia phosphorica 6 D. Včasih opazimo izmenjajoče se zaprtje z diarejo, vsakič blato zgleda drugačno. Uporabimo lahko Pulsatillo 6 C. Če se pojavita pri iztrebljanju hkrati diareja in zaprtje, predpisujemo Sulphur 6 C.

Zaprtje je vedno znak določenega pomanjkanja v funkciji črevesja, zato homeopati vedno priporočajo kombinacijo naslednjih pripravkov, ki vzpostavijo normlno stanje v želodcu in črevesju: Nux vomica 6 C, Carbo vegetabilis 6 C in Okoubaka 2 D. Naštete pripravke je koristno imeti doma kot del homeopatske prve pomoči. Homeopatske pripravke dajemo, dokler simptomi ne izginejo.

Driske

... so zelo nevarne predvsem za mladiče, saj se ti hitro izsušijo. Pri pojavu driske je potrebno preiti na 24-urni post, nato pa na dietno prehrano (riževa sluz, naribano jabolko, ruski čaj, prepečenec, pretlačena banana), ki naj traja vsaj dva do tri dni. Prvi dan naj bodo obroki v obsegu ¼ običajnega, drugi dan ½, tretji dan ¾ in četrti dan običajno veliki, vsa hrana pa razdeljena na 3 – 4 obroke na dan. Če se v 24-ih urah driska ne umiri, poiščemo pomoč veterinarja.

Zapisala: Mojca Sajovic, vzrediteljica