Shopping cart
0,00 €

trakulja - nevarni zajedalec

Trakulje najdemo predvsem na živalih, ki imajo bolhe, saj so te prenašalke okužbe. Znaki so slabokrvnost, zadihanje celo ob manjših naporih, v nekaterih okoliščinah tudi povečanje srca. Eden od znakov je tudi stalno povečanje zenic, občasna slepota, omotica in dražeče srbenje zadnjika. Takrat lahko opazimo, kako se kuža ali maček drsa z zadnjico po tleh.

Trakulja lahko povzroči tudi izgubo telesne tež in diarejo. Odpravljanje trakulj je včasih z antiparazitiki tudi neuspešno, saj gre za trdovratne zajedavce z zanimivim življenjskim ciklusom.

Odrasla trakulja živi v tankem črevesju psa ali mačke, z glavo je pripeta na črevesno steno in se skozi površino hrani s črevesno vsebino. Zraste od 20 cm dalje. Vsak segment, velik kot riževo zrno, ima svoj prebavni in razmnoževalni sistem in se z rastjo novih segmentov pomika na konec zajedavca. Od tam se odlušči kot rezervoar jajčec, lahko se prosto giblje in potuje skozi črevo na prosto. Prej ali slej se ovoj posuši in poči.

Ta oblika jajčec za sesalce ni nevarna, pač pa se v bližini na dlaki lahko zadržujejo tudi larve, razvojne oblike bolh, ki iščejo hrano. Larve zaužijejo izločke odraslih bolh, t.j. prebavljeno kri, pa tudi jajčeca trakulje. Razvoj bolhe se nadaljuje, prav tako pa se v njej razvija tudi trakulja. Ko se žival liže, tako zaužije z bolho tudi trakuljo, ki je v tej razvojni obliki pripravljena, da okuži psa ali mačko. Telo bolhe podleže prebavnim sokovom v prebavilih živali, trakulja pa nastopi svoje »delo«. Samo trije tedni so potrebni, da se sklene razmnoževalni ciklus in so na prostem spet odrivki, polni jajčec trakulje.

Homeopatija pozna nekaj pripravkov, ki se uspešno uporabljajo za odpravljanje trakulje in, kot že opisano, vzpostavljajo trakuljam neprimerno okolje v prebavnem traktu živali tako, da ga zapustijo. Calcarea carbonica 200 CH deluje na vse vrste trakulj z 90%-no uspešnostjo, za preostalih deset odstotkov pa je primeren pripravek Natrum muriaticum 200 CH. Ni potrebno posebej poudarjati, da se mora skrbnik resno lotiti tudi odpravljanja bolh. Calcarea carbonica ima tudi to lastnost, da v štirih tednih, kolikor traja zdravljenje, bistveno izboljša odpornost organizma proti vsem vrstam črevesnih zajedavcev. V tem času se še posebej priporoča hrana z visoko vsebnostjo vitamina A: jajčni rumenjak, mleko, ribe, nastrgano korenje.

Homeopatija ponuja še tretji pripravek in sicer Granatum 6 D ali 12 D. Uporablja se štirikrat dnevno pet dni zaporedoma. Zdravljenje je priporočljivo ponoviti po enotedenskem premoru. Za preventivno delovanje proti notranjim zajedavcem pa tudi proti zunanjim (klopi, bolhe) prehranski strokovnjaki že dolgo priporočajo česnov prah, ki se, posebej narejen kot dodatek prehrani za pse, dobi tudi v boljših slovenskih trgovinah s hrano za pse.

Zapisala: Mojca Sajovic, vzrediteljica