Shopping cart
0,00 €

Zabavne misli o psih

Ste vedeli, da svoj stres lahko uravnavaš s hišnim ljubljenčkom?

Kako? Dnevno igranje (cca. 30 minutno) z mačko ali psom, ublaži tesnobo in razbremeni stres. Že spremljanje plavanja ribic v akvariju ima svoj učinek pomirjanja.
Zakaj? Vsebnost stresnega hormona kortizola se zmanjša, poveča se izločanje seratonina, hormona, ki ga povezujemo z boljšim razpoloženjem.

Ste vedeli, da dnevni sprehodi s psi pripomorejo k boljši formi?

Latniki psov so aktivnejši in se redkeje spopadajo s prekomerno telesno težo. Vsakodnevni tridesetminutni sprehod bo zadovoljil dnevne gibalne potrebe organizma.

Pes s svojim smrčkom razloči množico različnih vonjev

Zavoha lahko nosečnost, menstruacijo, eksploziv, mamila, trupla, spolne hormone, škodljivce, plesni, brejost pri psici. Pasji smrček odlično zazna tudi feromone, ki jih izločajo znojne žleze. Pasji smrček zazna tudi starost, razpoloženje, strah, bolezenske znake (diabetes, rak, epilepsija, tuberkuloza), nevarnost, grožnjo. Odlično loči vonje različnih ljudi in celo različne vonje posameznih delov telesa pri istem človeku, zato so usposobljeni psi tako uspešni pri iskanju pogrešanih oseb.

Par zanimivosti o igri s psom:

  • Psu preusmerite pozornost od nečesa, kar bi ga lahko razburilo.
  • S pomočjo igre se začnejo prvi koraki k poslušnosti.
  • Razgibate psa.
  • Mentalno zaposlite vašega kužka.
  • Utrdite vez med vami in psičkom.
  • Zabavate in sprostite kužka.
  • Igra je lahko tudi odlična nagrada.
  • Vaša telesna drža in glas naj bosta med igro razburljiva in vabljiva. Motivirajte psa s poskočnostjo in norčavostjo.

Tudi pse je potrebno zaščititi pred opeklinami

Psa peljite na plažo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko temperature niso previsoke. Vedno naj ima pes se možnost umakniti v ohlajen prostor ali v senco in naj ima vedno dovolj sveže vode, da se lahko odžeja. Tudi koža psa je občutljiva na sonce, zato lahko tudi vaš ljubljenček dobi opekline. To še posebej velja za pse s svetlo in kratko dlako. Nekateri psi radi pomočijo glavo pod vodo, pri čemer je potrebno paziti na vnetje ušes, predvsem pri pasmah s povešenimi uhlji. Pri igri s psov v vodi zato raje uporabite na gladini plavajočo igračo. Po kopanju v morju je priporočljivo psa stuširati in mu tako sprati sol iz dlake, da se izognete morebitnim alergijam ali srbečici. Zelo težko je psa pripraviti do tega, da morske vode ne pije, zato mu pred skokom v morje vedno ponudite svežo vodo.